Σημείωμα για τον Ορθόδοξο Χριστιανό

Άγιος Φιλάρετος της Νέας Υόρκης (+1985)

1. Θυμήσου: είσαι τέκνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτό δεν είναι λόγος κενός. Θυμήσου σε τί υποχρέωση σε θέτει τούτο.

2. Η γήινη ζωή είναι φευγαλέα. Δεν θα καταλάβεις πόσο σύντομα περνάει. Αλλά από αυτή την ζωή είναι που η αιώνια κατάταξή σου θα καθορισθεί. Μην το ξεχνάς αυτό ούτε για μια στιγμή.

3. Προσπάθησε να ζήσεις ευλαβικά. Να προσεύχεσαι στον Θεό στην Εκκλησία· να προσεύχεσαι στον Θεό στο σπίτι με ευλάβεια, με πίστη, με αφοσίωση στο θέλημα του Κυρίου. Να τηρείς τους ιερούς και σωτήριους κανόνες της Εκκλησίας, τους κανονισμούς και τις εντολές της. Έξω από την Εκκλησία, έξω από την υπακοή σε Αυτήν, δεν υπάρχει σωτηρία.

4. Το δώρο του λόγου είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού. Καθιστά τον άνθρωπο αξιοπρεπή, τον ανεβάζει ανυπολόγιστα πάνω από όλα τα υπόλοιπα γήινα πλάσματα. Αλλά πώς η ανθρωπότητα που έχει τώρα διαστραφεί κάνει κατάχρηση του δώρου τούτου! Προστάτεψε αυτό το δώρο και μάθε πώς να χρησιμοποιείς τον λόγο με χριστιανικό τρόπο. Μην κρίνεις, μη μιλάς ανώφελα. Να φοβάσαι σαν την φωτιά τις χυδαίες και εξαπατητικές ομιλίες. Μην ξεχνάς τα λόγια του Κυρίου και Σωτήρα μας: «από τους λόγους σου θα δικαιωθείς και από τους λόγους σου θα κατακριθείς» (Ματθ. 12:37). Μην επιτρέπεις το ψέμα. Η Αγία Γραφή προειδοποιεί αυστηρά: «Ο Κύριος θα καταστρέψει όλους εκείνους που λένε ψέματα» (Ψαλμ. 5:7).

5. Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου (Ματθ. 22:39). Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει Χριστιανισμός. Θυμήσου: Η χριστιανική αγάπη είναι ανιδιοτελής και όχι εγωιστική. Μη χάνεις την ευκαιρία να επιτελείς έργα αγάπης και ελέους.

6. Να είσαι ταπεινός, αγνός και καθαρός στις πράξεις, στα λόγια και στις σκέψεις σου. Μην μιμείσαι τους ασεβείς. Μην δέχεσαι το παράδειγμά τους, και απόφευγε οποιαδήποτε κοντινή επαφή μαζί τους. Χωρίς ανάγκη, να μην έχεις καμία σχέση με τον άπιστο -η απιστία είναι μεταδοτική. Διατήρησε την σεμνότητα και την ευπρέπεια πάντα και παντού· μην μολυνθείς από τις αναίσχυντες συνήθειες των ημερών μας.

7. Να φοβάσαι και να αποφεύγεις την ματαιότητα και την υπερηφάνεια. Η υπερηφάνεια κατέρριψε από τον ουρανό τον υψηλότερο και ισχυρότερο από τους αγγέλους. Θυμήσου: «χώμα είσαι και στο χώμα θα επιστρέψεις» (Γεν. 3:19)… Ταπεινώσου βαθιά.

8. Ο βασικός σκοπός της ζωής είναι να σωθεί η ψυχή για την αιωνιότητα. Ας είναι αυτός ο κύριος στόχος και το μέλημα της ζωής σου. Αλίμονο σε αυτούς που καταστρέφουν τις ψυχές τους εξ αιτίας αδιαφορίας και απροσεξίας!

Είθε ο Κύριος να σε ευλογεί και να σε βοηθεί!

+Μητροπολίτης Φιλάρετος

(St. Philaret [Voznesensky], Sermons, 2020, p. 439-440)

Scroll to Top